mandag den 15. juni 2009

Sådan ruster du dit barn til en mere sikker trivsel på nettet

Jeg har igennem længere tid arbejdet på at holde fordrag på skoler og arbejdespladser om børns trivsel og sikkerhed på nettet. Har dog indset at jeg simpelthen ikke har tiden hertil, hvorfor jeg har nedskrevet nogle af de punkter som jeg mener er nyttige at tage stilling til samt være opmærksomme på som forældre og for at sikre sine børn en sikker færden på internettet.
Kort om mig selv

Jeg er 37 år gammel, og har arbejdet med nettet siden den spæde start i 1997. Først som Kreativ Direktør for Lycos Europa (Jubii), Account Executive hos Microsoft og i dag som kommerciel direktør og partner for Boliga.dk. Jeg er selv far til to børn, en datter på 9 år og en søn på 3 år.

Sådan ruster du dit barn til en mere sikker trivsel på nettet.

Forbud er aldrig godt – så derfor, interessér dig for dine børns færden på nettet.
Brug tid på at tale om websites som Arto, Facebook, MySpace osv. Spørg til børnenes venner og profiler på nettet, og respektér, at du ikke får alt af vide. Fortæl dine børn, at de altid kan komme til dig hvis de oplever noget dårligt eller hvis de er i tvivl om noget. Drag paralleller til det ”virkelige” liv, hvor dine børn vil finde det naturligt at komme til dig, hvis de oplever noget ubehageligt i f.eks. skolen eller andre steder.

Lad computeren stå i et fællesrum.

Du har god mulighed for at følge med i dine børns sociale liv på nettet, hvis computeren står i et rum hvor alle færdes. Respektér større børns ønske om privatliv.
Download aldrig noget fra ukendte websites
Pirater og hackere er smarte. Fortæl dit barn/børn at de aldrig må acceptere downloads fra ukendte websites, selv om det kan virke harmløst eller blot er et ”uskyldigt” program. Det kan være hacking som lægges på jeres computer, som efterfølgende hugger personlige oplysninger så som passwords og netbank oplysninger.

Lær børnene om respekt til andre på nettet.

Gæstebøger og profiler på nettet bliver ofte brugt i konflikter og mobning, Tal med dine børn om sprogbrug, lær dem at tænke sig om, inden de sender vrede beskeder ud i cyberspace. Igen bør man som forælder drage parallel til det ”virkelige” liv.
.
Tal om tidsforbrug.

Nettet kan let opsluge al dit barns fritid, brug derfor den tid det kræver, at tale ”online tidforbrug” hvad er acceptabelt i jeres familie.
Start tidligt.

Børn må aldrig udlevere personlige oplysninger

Det er meget vigtigt at dine børn forstår at de aldrig må udlevere personlige oplysninger, som telefonnummer, adresse samt navn.

Sæt grænser for billeder

Billeder kan og bliver misbrugt. Snak med dit barn om, hvilke billeder og der er ok at lægge på nettet. Må man lægge billeder af andrepå nettet uden at spørge først. Og hvornår er et billedet for frækt, og hvem har rettighederene til billederne når de er uploaded på nettet? Du kan feks, ikke kræve at få et billede slettet hvis dit barn har godkendt billede betingelserne på de pågældende sites.

Lær dine børn at de aldrig må mødes med nogen fra ”nettet” , uden at du er med første gang.

Hvis dine børn skal mødes med personer de har lært at kende igennem nettet, så lad dem aldrig gå alene, der er mange der giver sig ud for at være en anden end det de er, så aftal med dine børn at de skal fortælle dig hvis de skal mødes med nogen, så kan du altid transportere dem og se hvem det er.

Brug tid sammen med dit barn på computeren

Bruger du tid sammen med dit barn på computeren, opnår i automatiks et tillidsforhold, gennemgå nogle af de sites børn bruger meget, dog uden at snage, men vær oprigtig og interessere dig for det, det kan du også lære noget af.

Sæt dig ind i tingene

Lær hvilke faldgrupper der er på nettet, og hvilke sites børnene bruger, jeg har listet nogle af disse nederest.

Snak om opførsel på nettet

Hvordan opføre mig sig på nettet, det er vigtigt at børn ikke tror at der er andre regler på nettet end hvordan man opføre sig normalt. Kan man tillade sig at være grovere fordi man sidder bag en skærm og ikke har direkte kontakt til den man skriver med ? Fortæl at det er ulovligt at true andere med fok eksempel vold. Snak om hvor, og hvorfor der er grænser for hvad man kan skrive. Det er vigtigt at børn forstår at, tekst kan opfattes på mange måder, når man ikke kan aflæse afsenders kropssprog og mimik.

Lav en familie side sammen

Hyg dig sammen med dit barn på nettet. I kan f.eks. oprette en familieside sammen, hvor i selv kan designe udseende , og uploade familie billeder, så kan i sende andressen til onkler, tanter, kusiner, fætre, bedsteforældre og venner, som så kan komme ind og se jeres billeder fra ferien eller hvad i nu ønsker at uploade.
Det er sjovt og øger samtidigt tilliden mellem dig og dit barn og forbedrer både dine og dit barns computer egenskaber.

Acceptere at det at være på nettet er lige så nartuligt som at spille fodbold

Børn bruger i dag meget tid på computeren/nettet – de forsætter deres sociale liv efter skolen på nettet, til at chatte med venner/veninder, det er kort sagt en del af deres hverdag. Det skal du respektere, og ikke sætte dg imod og det kan og bør ikke forhindres. Hvis dit barn ikke kan komme på nettet derhjemme, vil det bare søge andre stede hen, hvor dine muligheder for at følge med og implicit skabe et tillidsbånd til dit barn, ikke vil være tilstede.

Tal om tidsforbrug.

Nettet kan let opsluge al dit barns fritid, brug derfor den tid det kræver, at tale ”online tidforbrug” hvad er acceptabelt i jeres familie. Start tidligt. De teknologiske midler, bliver en stadig større del at vores børns hverdag, tidligere og tidligere. Begynd allerede nu at tale med dit barn i f.eks. 8 års alderen om nettet og hvad man kan bruge det til. Jo tidligere du ruster dit barn mod ovennævnte, jo bedre er i som familie rustet. Til at starte med kan i sammen finde netsteder, hvor barnet kan spille/lege så barnet opnår en fortrolighed med dig og nettet.


Vidste du at.

Man skal være 16 år for at lave en facebook profil
86% af 14 til 16 årige har en profil på nettet
61% af 10-11 årige har en profil på nettet
26% af de 8-9 årige har en profil på nettet
70 % forældre aldrig besøger de sider børnene bruger jævnligt
Her kan du hente mere information

http://www.it-borger.dk/sikkerhed/born-og-sikkerhed
http://www.yoursecurityresource.com/cobrand/da/articles/tweens/index.html
http://www.netmag.dk/born-sikkerhed-nettet.html
www.sikkerchat.dk

Link til at oprette en god familieside

www.123hjemmeside.dk

Sider børn bruger ofte.

www.arto.dk
www.Facebook.com
www.gratisspil.dk
www.youtube.com
www.myspace.com
www.habbohotel.com
www.gosupermodel.com
www.netstationen.dk

Med venlig hilsen
Tim Jensen

4 kommentarer:

  1. Gode råd, som mange børnefamilier sikkert kunne have stor nytte af at læse

    SvarSlet
  2. Meget fyldige og interessante betragtninger!
    Jeg tillader mig at linke til dit indlæg fra min blog - jeg tænker at mange har brug for at få det overblik som du præsenterer her.
    Vh Trine

    SvarSlet
  3. Super gode råd, dejlige tidsvarende og ikke prædikende.

    Alle forældre bør se disse ;o)

    Glæder mig over, at de svarer overens med vores computerpolitik herhjemme.

    Kh Lizet

    SvarSlet
  4. Super godt og nyttigt.- Det er noget jeg som forældre vil bruge!!!

    SvarSlet